Sporten en het Coronavirus: hoe werkt je immuunsysteem?

Met de verspreiding van het Coronavirus in Nederland leven we in onzekere tijden. Het ziektebeeld varieert van veel milde gevallen tot zeer ernstige gevallen. Aangezien er nog geen enkel medicijn te verkrijgen is, zijn we in het genezen van de ziekte momenteel aangewezen op ons eigen immuunsysteem. Sporten speelt een zeer belangrijke rol in de werking van het immuunsysteem. Door te sporten kan je je immuunsysteem verbeteren, maar let op: te lang en intensief sporten kan juist een verhoogd risico op ziekte met zich meebrengen. Hierbij moet je denken aan (ultra)marathons lopen, of wielrenners die meer dan 200 km fietsen. De invloed van sporten op het immuunsysteem laat zich omschrijven via een zogenaamde J-curve (zie de afbeelding hieronder): sport je niet en zit je veel, dan werkt je immuunsysteem verre van optimaal. De beste werking van je immuunsysteem vind je bij regelmatige gematigde inspanning. Te lange intensieve inspanning, zorgt er juist voor dat je immuunsysteem minder goed werkt. Denk bijvoorbeeld aan de Tour de France-renner of marathonloper, waar een verkoudheid of griep al snel op de loer ligt.

Wanneer een virus de cellen in het lichaam is binnengedrongen (in het geval van het Coronavirus met name de longen), zal het daar snel vermenigvuldigen. Dit vereist een snelle eerste reactie van het immuunsysteem. Het lichaam valt in deze fase dan de eigen cellen aan die geïnfecteerd zijn. Dit zal het niet te lang moeten doen, want wanneer het te veel schade aanricht aan de eigen cellen, ontstaat er een nog veel groter probleem. Een tweede reactie van het immuunsysteem is dan nodig om dit proces van celvernietiging te stoppen. Een geleidelijke overgang tussen deze processen van het immuunsysteem is dan ook erg belangrijk, en onderzoek toont aan dat dit precies is waar gematigde inspanning een bijdrage aan levert. Het lijkt erop dat te lang en intensieve inspanning ervoor zorgt dat de eerste reactie waarin cellen worden aangevallen te vroeg wordt gestopt, waardoor een virus zich verder kan verspreiden.

Regelmatig sporten is dus een geweldige manier om je immuunsysteem beter te laten reageren op een virus dat het lichaam probeert in te dringen. Onderzoeken tonen aan dat mensen die hun hele leven regelmatig hebben gesport een immuunsysteem hebben dat biologisch gezien wel tot 20 tot 30 jaar jonger is dan mensen die niet sporten. 

Comments are closed.